Tort truskawkowy z pryncypałkami

Tort z pryncypałkami1

Ostatnio dużą popularnością cieszą się torty obkładane wafelkami kit kat. Ja też tworząc ostatni tort odwołałam się do tego trendu. Jednak wybrałam tańszą i wcale nie gorszą opcję czyli tort ozdabiany pryncypałkami.

Składniki na biszkopt:

3/4 szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

6 jajek

2 czubate łyżki kakao

1 szklanka cukru

2 łyżki wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa i przybranie

0,75 litra śmietanki do tortów

mix do bitej śmietany

2,5 kg truskawek

2 galaretki truskawkowe

3 opakowania wafelków „Pryncypałki”

6 rodzajów draży np.: M&M’s, draże waniliowe, ciasteczka w czekoladzie, orzeszki itd.

rurki

ozdoby cukiernicze

 

Do nasączenia biszkoptów

sok z cytryny

cukier waniliowy

3/4 szklanki wody

 

Wykonanie:

Biszkopt

Mąki przesiać, dodać do nich proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania  pomału dodać cukier, żółtka i wodę. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki.

Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku do ostygnięcia. Przestygnięty biszkopt pokroić na 3 blaty.

Mus truskawkowy

Truskawki myjemy i szypułkujemy. Około 0,5 kg truskawek odkładamy, będą stanowiły część masy śmietanowej.

Resztę truskawek wkładamy do naczynia i podlewamy lekko wodą. Gotujemy około 0,5 godziny, następnie miksujemy  i dodajemy galaretki. Masę pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa śmietanowa

Schodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fix do bitej śmietany aby dłużej zachowała sztywność.

Przygotowanie tortu

Przygotowujemy poncz do nasączenia tortu. Do wody dodajmy sok z cytryny oraz cukier waniliowy.

Biszkopt delikatnie kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem cytrynowym.

Dolny blat umieszczamy w tortownicy, na niego wykładamy masę truskawkową. Przykrywamy środkowym blatem i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby masa truskawkowa stężała. Po tym czasie wyjmujemy tort.

Na środkowym blacie rozkładamy połówki truskawek. Następnie nakładamy połowę bitej śmietany. Przykrywamy tort ostatnim blatem.

Pozostałą bitą śmietanę używamy do pokrycia wierzchu i boków tortu.  Następnie przechodzimy do przyklejania pryncypałków do boków tortu. Po umieszczeniu wszystkich pryncypałków dobrze jest je związać np. wstążką aby zapobiec ich odpadaniu.

Wierz tortu dzielimy na 6 części za pomocą rurek. Następnie każdą z części wykładamy drażami. Dodatkowo można użyć ozdoby cukiernicze dla podkreślenia środka.

 

Tort z pryncypałkami2

 

Tort z pryncypałkami5

 

Tort z pryncypałkami7

 

Tort z pryncypałkami94

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

1 Odpowiedź

  1. gin napisał(a):

    Cudownie kolorowy, wygląda prześlicznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »