Udka z kurczaka w miodzie z tymiankiem

udka z kurczaka w miodzie

Na dzisiejszy obiad proponuję udka z kurczaka w miodzie z tymiankiem. Miód nadaje udkom soczystości i wydobywa smak tymianku. To kolejne danie z serii szybkich i prostych.

Składniki (4 osoby):

6 udek z kurczaka

1 czubata łyżka miodu

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

pieprz, sól

pietruszka do posypania

 

Wykonanie:

Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 godziny. Po 2 godzinach smażymy z obu stron  na maśle z dodatkiem rozdrobnionego czosnku do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu udka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do masła na którym smażyły się udka, dodajemy miód. Tak przygotowaną mieszanką polewamy udka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Udka najlepiej smakują z ryżem i gotowanymi warzywami.

udka z kurczka
udka z miodem

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »