Wiosenne ciasteczka maślane

ciasteczka maślane5

Polecam zrobienie własnych domowych maślanych ciasteczek; nie są bardzo pracochłonne. A prawda jest taka, że ich smaku nie da się porównać do żadnych sklepowych substytutów.

Składniki:

500 g mąki

200 g masła

100g cukru pudru

2 jajka

3 łyżki śmietanki 18%

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy śmietankę i jajka. Łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenie , sól i cukier waniliowy. Do maślanej masy dodajemy suche składniki, dokładnie mieszamy, następnie wyrabiamy ciasto ręką. Wyrobione ciasto porcjujemy na 3 kawałki i  rozwałkowujemy na około 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka.  Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

ciasteczka maślane2

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »