Zupa najlepszym pomysłem na jesienne chłody

Kilka dni temu nastała kalendarzowa jesień. Pogoda za oknem coraz częściej daje nam też znak, że lato bezpowrotnie (a przynajmniej w tym roku) się skończyło. Z racji tego, że na dworze coraz zimniej, próbujemy na wszelkie sposoby rozgrzać się we własnym domu. Czasami ciepłe skarpetki i długie swetry nie wystarczą. Ba, nawet podkręcenie grzejników może okazać się niewystarczające, gdy temperatura spada coraz niżej i niżej. Warto wtedy zaatakować niekorzystną aurę „od środka”.

Nic lepiej nie rozgrzewa jak gorąca, aromatyczna i bardzo pożywna zupa na obiad czy wczesną kolację. Zupy mięsne, warzywne, rybne, wszelkiego rodzaju kremy – do wyboru do koloru, każdy znajdzie coś dla siebie. Samo gotowanie nie jest zbyt żmudnym czy męczącym zadaniem. Warto jednak znać pewne triki, które na pewno ułatwią jeszcze proces powstawania tego rodzaju posiłku. Dobrze byłoby na przykład wiedzieć, czym zagęścić zupę, gdy wyda się nam zbyt rzadka, za mało konkretna. Najbardziej powszechnym i znanym pomysłem jest dodanie to garnka mąki. Najpierw wlewamy nieco wody do szklanki, dosypujemy łyżeczkę bądź dwie mąki właśnie i dokładnie rozcieramy po jej ściankach, by całkowicie usunąć ewentualne grudki. Następnie zdejmujemy zupę z gazu i cały czas mieszając pomalutku wlewamy rozpuszczony proszek do garnka. Później ponownie podkręcamy gaz pod zupą, by jeszcze raz zagotowała się. Posiłek jest już gotowy do spożycia. Kolejnym sposobem na zagęszczenie naszego dania jest przygotowanie tak zwanej zasmażki. Składa się ona również z mąki, ale i jakiegoś rodzaju tłuszczu: masła bądź oleju. Na patelni rozgrzewamy wybrany przez nas tłuszcz i po chwili dodajemy do niego wspomnianą wcześniej mąkę. Podsmażamy to razem do momentu, aż nabierze ona złocistego koloru. Tak przygotowaną papkę wrzucamy do naszej zbyt rzadkiej zupy i cieszymy się gęstą oraz pożywną strawą. Kolejnym sposobem jest dodanie gęstej śmietany. Nie tylko sprawi ona, że zupa nabierze treści, ale zyska też dodatkowego kremowego smaku i nieco delikatniejszego koloru. Musimy pamiętać, że pod żadnym pozorem nie wolno wlewać zimnej śmietany bezpośrednio do gorącego płynu. Należy najpierw odlać parę łyżek zupy do osobnego naczynia. Następnie pomału dolewamy kremówki, całość mieszamy i stopniowo dodajemy do dużego garnka. Dla fanów pieczywa jest też inny sposób, Kromkę chleba wystarczy porwać na małe kawałeczki, bądź rozetrzeć mikserem czy robotem kuchennym i dodać pod koniec gotowania do posiłku. Dla osób cierpiących na celiakię lub po prostu niezbyt dobrze tolerujących gluten, polecamy następujący sposób. Zmiksujcie część warzyw z wywaru i dolejcie do garnka. Gwarantujemy sprawdzony i bardzo zdrowy sposób zagęszczenia waszej zupy. Nie wszyscy wiedzą, że tak zwane „pierwsze danie” można zagęścić również startym żółtym serem, serkiem mascarpone lub tym topionym. Istnieje też rozwiązanie z dodaniem żółtek jaj, należy jednak pamiętać, by nie zagotowywać już ponownie naszego dania. Można też użyć puree ziemniaczanego lub kaszki manny.

Zupa. Pyszna, pożywna, gęsta i aromatyczna. Czego chcieć więcej, gdy za oknem rozgościła się już jesień?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *