Zupa ogórkowa

Print Friendly, PDF & Email

zupa górkowa

Składniki (6 osób):

0,3 kg żeberek lub ćwiartka z kurczaka

3 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

kawałek selera

400g ogórków kiszonych wraz z zalewą

5 ziemniaków

koperek opcjonalnie

2 łyżki mąki

śmietana do zup

przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

 

Wykonanie:

Do około 3l wody dodać mięso i warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiać: zielem angielskim, liściem laurowy, solą i pieprzem. Gotować około 40 minut. Po tym czasie wyjąć warzywa i zostawić do ostygnięcia. Do zupy wlać wywar z ogórków i dodać pokrojony koperek.

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ogórki oraz warzywa wyjęte z zupy.  Starte ogórki i warzywa dodać do zupy.  Gotować około 10 minut. Zupę zaprawić mąką rozrobioną z wodą i śmietaną. Porcja zupy to około 175 kcal.

zupa ogórkowa z koperkiem

 

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »