Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

podmidorowa ze świerzych pomidorów

Składniki:

2 kg bardzo dojrzałych pomidorów

4 marchewki

2 pietruszki

pół selera

kawałek pora

śmietana do zup

0,5 łyżki mąki

przyprawy: sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy

50 g masła

300 g makaronu

 

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć i obrać.
  2. Do 5 litrowego garnka nalać wody; dodać masło i włoszczyznę. Wywar przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym
  3. Pomidory sparzyć; obrać ze skórki i pokroić na kawałki
  4. Pokrojone pomidory dusić na niewielkiej ilości masła dopóki nie zaczną się rozpadać
  5. Gdy włoszczyzna będzie miękka, przecisnąć rozgotowane pomidory przez sitko i dodać do wywaru
  6. Mąkę rozmieszać z 3 łyżkami wody, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać
  7. Zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku cukrem.
  8. Podawać z makaronem lub ryżem

 

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

1 Odpowiedź

  1. iza napisał(a):

    uwielbiam taką zupę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »