Zupa z dyni

Print Friendly, PDF & Email

zupa z dyni

Dzisiaj w propozycji lekka zupa z dynią i czerwoną soczewicą. W sam raz na mroźne wieczory.

Składniki:

20 dag wędzonego boczku

1 cebula

1 szklanka przecieru z dyni

1 szklanka czerwonej soczewicy

3 młode marchewki

5 ziemniaków

1 pietruszka

1 łyżeczka imbiru

śmietanka 30%

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól

 

Wykonanie:

  1. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć.
  2.  Do garnka wlać dwa litry wody. Dodać pokrojoną w kosteczkę marchew, ziemniaki, pietruszkę i boczek. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 20 minut
  3. Po 15 minutach gotowania dodać soczewicę i przecier z dyni. Gotować do miękkości
  4. Jak warzywa będą miękkie zaprawić zupę kilkoma łyżkami śmietanki.

zupa z dyni1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »