Zupa z soczewicy z boczkiem

zupa z soczewicy z boczkiem

Składniki (5 porcji):

300g czerwonej soczewicy

1 przecier pomidorowy

1 duża czerwona papryka

20 dag boczku

1 cebula

4 ziemniaki

przyprawy: sól, pieprz, papryka

 

Wykonanie:

Soczewicę namoczyć i odsączyć. Boczek, ziemianki i cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek i cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki.

Do garnka wlać około 1l wody, następnie przełożyć do garnka podsmażony boczek, cebulę, ziemniaki. Gotować około 10 minut, po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i soczewicę. Wywar przyprawić solą, pieprzem i papryką. Jak soczewica zmięknie do garna wlać przecier pomidorowy.

Podawać z bagietką.

zupa z soczewicy1

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

1 Odpowiedź

  1. Michał napisał(a):

    Zrobiłem i wyszła smaczna 🙂 Dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »