Zupa z zielonej soczewicy

 zupa z zielonej soczewicy

Składniki (8 osób):

0,5 kg zielonej soczewicy

5 ziemniaków

3 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

kawałek selera

30 dag boczku

przyprawy: sól, piperz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

 

Wykonanie:

  1. Soczewicę opłukać i namoczyć. Zostawić na około 3 godziny.
  2. Warzywa umyć, oskrobać i pokroić na kosteczkę
  3. Boczek pokroić na drobną kostkę i podsmażyć, dodać pokrojoną drobno cebulkę
  4. Do garnka nalać około 4 litry wody, dodać opłukaną soczewicę. Gotować około 15 minut
  5. Następnie do soczewicy dodać pokrojone warzywa i boczek. Zupę przyprawić
  6. Gotować około godziny

 

 

1 Odpowiedź

  1. Ela napisał(a):

    Aż się głodna zrobiłam… Mniam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »