W dzisiejszych czasach ludzie bardziej przykładają się do tego co jedzą. Posiłki są zbilansowane i urozmaicone aby w diecie nie występowała rutyna. Jest moda na produkty BIO, które nie są przetworzone. Ludzie jedzą zdrowiej oraz coraz bardziej są świadomi tego co wybierają na swój talerz. Rośnie świadomość o otaczającej nas żywności. Edukacja rozpoczyna się już coraz wcześniej, więc jest to pozytywne zjawisko.
Dania nie muszą być nudne. Mamy pod ręką tak wielką gamę warzyw, owoców, kasz, płatków. Tylko od nas zależy co wybierzemy do zjedzenia. Do dań obiadowych można stosować zamiennie ziemniaki, różne rodzaje kaszy oraz ryż. Ale czy ryż jest zdrowy? Okazuje się, że tak. Oczywiście mamy ryż biały i ryż brązowy, który jest zdrowszy. Jest to spowodowane tym, że ryż biały ma w sobie mniej błonnika oraz posiada wyższy indeks glikogeniczny. Polecany jest w diecie lekkostrawnej, dla osób w podeszłym wieku i wskazany jest gdy pojawia się problem z jelitami. Więcej rodzajów do wyboru mamy w przypadku kaszy. Kasza jest bogata w błonnik i obniża cholesterol. Jest wskazana w codziennej diecie, działa zbawiennie na nasz układ pokarmowy. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, co sprawia, że nawet zabiegane i zapracowane osoby mają możliwość przygotować sobie codzienną porcję kaszy.
W brew pozorom, dzięki jedzeniu możemy spokojnie obyć się bez przyjmowania suplementów diety, które nie zawsze dobrze się przyswajają. Jedzenia może być lekarstwem na wszystko dlatego tak ważna jest edukacja w temacie zdrowego odżywiania. Zdrowe gotowanie i jedzenie w połączeniu z aktywnością fizyczną mogą być przepisem i radą na długowieczność w zdrowiu i radości. Bo kto nie marzy o pozbyciu się uporczywych dolegliwości naszego ciała. Konieczna jest świadomość o jedzeniu przetworzonym, które często kusi swoim zapachem, atrakcyjnym wyglądem ale niestety nie przynosi nam nic dobrego, a często powoduje duże straty i spustoszenie. Niestety mimo coraz większej mody na zdrowe i nieprzetworzone jedzenie, w dzisiejszym tempie życia często zdarza się, że ludzie sięgają po dania gotowe, często nie mając nawet świadomości, co tak naprawdę dostarczają do swojego organizmu. Prawdziwe jest stwierdzenie, że „jesteś tym co jesz”. Swojemu ciału powinniśmy dostarczać jak najlepsze składniki do tego aby funkcjonowało się nam lepiej i sprawniej. Nie zdajemy sobie często sprawy jaką krzywdę wyrządza nam bezmyślne jedzenie, które wybieramy.
Jeśli mamy problem z ułożeniem sobie zbilansowanej diety, spokojnie możemy skorzystać z pracy i wiedzy dietetyka. Pomoże on nam rozwiać wszelkie wątpliwości na temat jedzenia i ułoży dietę według tego co lubimy jeść. Jedzenie powinno być przyjemnością dlatego głodówki albo drakońskie diety są zdecydowanie odradzane. Przy zmianie odżywiania różnice w myśleniu i funkcjonowaniu odczujemy bardzo szybko. Możemy poprawić swoją koncentrację, szybkość myślenia i reakcji na bodźce. Poczujemy się też lepiej sami ze sobą. Warto przyglądać się temu co wkładamy sobie na talerz.