Jak naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi?

0
102
Naturalnymi sposobami można obniżyć poziom cukru we krwi
fot. Pixabay.com

Cukrzyca jest dziś chorobą cywilizacyjną i dotyka coraz większej ilości osób. Zanim dotknie i nas warto zastanowić się nad tym, czy naprawdę chcemy się z nią zmagać. Już dziś zacznijmy więc działać w tym kierunku, aby naturalnymi sposobami zmniejszać stężenie glukozy w krwiobiegu. 

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/naturalne-obnizenie-cukru-we-krwi/

Obniżenie poziomu cukru we krwi – kilka naturalnych sposobów

Aby utrzymywać poziom glukozy w organizmie na prawidłowy poziomie oraz obniżać go, gdy zachodzi taka konieczność, powinniśmy prowadzić aktywny tryb życia. Ćwiczenia fizyczne są nam niezbędne do utrzymania procesów metabolicznych na prawidłowym poziomie, nie powinniśmy ich zaniedbywać. Warto więc poświęcać na nie choćby 30 minut każdego dnia, a jeśli nie jesteśmy w stanie poświęcić im tyle czasu, wykonujmy je przynajmniej 3-4 razy w tygodniu przez 30-40 minut. Poprawią one i zwiększą wrażliwość naszego organizmu na insulinę, a to oznacza, że łatwiej będzie sobie radzić z rozkładem glukozy we krwi.

Ćwiczenia fizyczne zawsze idą w parze z dietą, jeśli chodzi o stan naszego zdrowia, nie inaczej jest więc również w przypadku obniżania cukru we krwi. Dieta niskowęglowodanowa to dieta, z którą powinniśmy się zaprzyjaźnić. Dlatego też warto skrupulatnie planować posiłki oraz liczyć podaż węglowodanów, jaką nam one zapewniają. Taki sposób odżywiania to najlepszy naturalny sposób na zapobieganie gwałtownym skokom glukozy we krwi.

Co jeszcze warto zrobić, aby naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi

Wśród innych naturalnych metod na obniżenie poziomu cukru we krwi warto również wymienić:

  • spożywanie błonnika, który spowalnia trawienie węglowodanów, a tym samym wchłanianie glukozy do krwiobiegu. Dieta bogata w błonnik pomaga więc w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu cukru, a to sprawia, że nie grożą nam nagłe skoki glukozy i trzustka może sobie spokojnie radzić z produkcją insuliny. Warto więc wiedzieć, że błonnik znajdziemy w owocach, warzywach, roślinach strączkowych i pełnoziarnistych zbożach.
  • jadłospis bogaty w produkty i niskim indeksie glikemicznym – podczas układania menu na cały tydzień, warto wziąć pod uwagę to, aby było w nim jak najwięcej produktów o niskim indeksie. Są nimi między innymi owoce morza, jaja, owies, jęczmień, fasola, soczewica, rośliny strączkowe.
  • dostarczania do organizmu minerałów takich jak chrom i magnez, które znajdziemy w żółtkach jaj, kawie, orzechach, fasoli, gorzkiej czekoladzie, brokułach, rybach, bananach, awokado.

Zobacz też: http://www.opeus.pl/niesamowite-wlasciwosci-cynamonu-warto-je-znac/

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here