Dieta cukrzycowa to zdrowa dieta bogata w składniki odżywcze, składająca się z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym i stosunkowo niskiej ilości kalorii. Kluczowymi produktami są owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. W rzeczywistości dieta zaplanowana na wzór diety cukrzycowej jest bardzo dobrą opcją żywieniową nie tylko dla osób z cukrzycą, ale właściwie dla większości ludzi. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o diecie cukrzycowej?
Dwa rodzaje cukrzycy
Cukrzyca typu I najczęściej objawia się już w dzieciństwie lub wieku młodzieńczym. Jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym i polega na zniszczeniu komórek trzustkowych produkujących insulinę. Leczenie choroby od początku polega na podawaniu insuliny na podstawie specjalnych tabeli wymienników węglowodanowych, białkowych i tłuszczowych. Z kolei cukrzyca typu II występuje przede wszystkim u dorosłych. Powodami rozwoju choroby mogą być czynniki środowiskowe i genetyczne. Bezpośrednią przyczyną jest natomiast niewłaściwe działanie insuliny w tkankach (jest to tzw. insulinooporność), co prowadzi do podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Przez wiele lat leczenie polega na odpowiednim żywieniu i przyjmowaniu leków doustnych poprawiających działanie insuliny. Ważne jest, aby każda osoba z cukrzycą przestrzegała zdrowej diety, była aktywna fizycznie i regularnie sprawdzała poziom cukru we krwi.
Czy osoby chore na cukrzyce mogą jeść węglowodany?
Węglowodany w organizmie zamieniają się w glukozę, co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Źródła węglowodanów obejmują chleb, płatki zbożowe, ryż, makaron, mleko, warzywa skrobiowe, owoce, soki i słodycze. Osoby z cukrzycą mogą spożywać węglowodany, tak samo, jak i wszystkie pozostałe składniki odżywcze. Muszą jednak zwracać uwagę na poziom cukru we krwi oraz dostarczać węglowodany przede wszystkim ze świeżych owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Te produkty są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nie podniosą tak szybko poziomu cukru. Są również bogate w witaminy i minerały. Osoby chore na cukrzyce powinny wyrobić sobie nawyk czytania etykiet produktów i sprawdzania ilości węglowodanów w każdej porcji. Przechodząc na zdrową dietę, warto zapoznać się z ofertę, którą przygotował catering dietetyczny. Oprócz zdrowej diety, w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi pomogą również regularne ćwiczenia.
Trudności na diecie cukrzycowej
Główną trudnością na diecie cukrzycowej są ograniczenia. Istnieje stosunkowo duża grupa produktów, których powinniśmy unikać lub spożywać jedynie okazyjnie. W przypadku osób, które doświadczają bardzo dużych wahań poziomu cukru, problematyczne może być również nieregularne spożywanie posiłków (bardzo często lub bardzo rzadko) i konieczność stałej kontroli poziomu cukru. Czasem trudności w ciągu dnia są spowodowane, problemem ze znalezieniem odpowiedniej przekąski. Dieta cukrzycowa powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Smaczne połączenie odpowiednich produktów oferuje nam dieta pudełkowa Łódź, którą oferują firmy cateringowe.