Dobra, zdrowa, zbilansowana kolacja jest bardzo ważnym punktem każdej diety. Taki posiłek znajdzie się nawet w jadłospisie osoby odchudzającej się. Kolacja powinna charakteryzować się lekkostrawnością, bogactwem warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Wystrzeganie się jedzenia wieczornego posiłku na pewno nie jest dobrym rozwiązaniem. Konieczne musimy zmienić błędne myślenie i wprowadzić ciekawy kolacyjny jadłospis do swojego menu.
Pora kolacji
Wielu z nas wciąż zadaje sobie kluczowe pytanie – kiedy najlepiej jeść kolację? Wiemy przecież, że kolacja jest posiłkowym zwieńczeniem dnia, jednak czy na pewno musimy jeść ją najpóźniej o godzinie 18? Otóż, odpowiedź na to pytanie brzmi: nie. Kolacja najpóźniej powinna zostać zjedzona ok. 2 3 godziny przed pójściem spać. Idąc spać o godzinie 22 – 23 najpóźniej do kolacji możemy zasiąść o godzinie 20 – 21. Musimy też pamiętać, by kolacja nie była zbyt syta, ponieważ nasz organizm powinien ją strawić przed pójściem spać.
Co jeść na kolację, by schudnąć?
Lekkostrawna kolacja to nie lada wyzwanie. Z jakich produktów ją skomponować, by zawierała wszystko, czego potrzebuje nasz organizm?
Po pierwsze z produktów bogatych w białko. Znajdziemy je w mięsie, wędlinach, rybach, jajach, nabiale, przetworach mlecznych, itp. Białko zapewnia nam uczucie sytości, dzięki czemu jesteśmy chronieni przed nadmiernym wieczornym podjadaniem. Jego udział w naszej dietetycznej kolacji musi być największy, a najlepszym wyborem będzie chude mięso, ryby oraz niskotłuszczowe przetwory mleczne.
Po drugie w kolacji muszą uczestniczyć pełnoziarniste produkty zbożowe, czyli razowe pieczywo, pełnoziarnisty makaron oraz gruboziarnista kasza. Ich udział w posiłku wieczornym nie może być jednak duży. Wystarczy odrobina, aby zapobiec wahaniom poziomu glukozy we krwi.
Trzecim ważnym elementem kolacji powinny być gotowane lub surowe warzywa. Zdrowa dieta pudełkowa wymaga spożywania warzyw w ilościach większych, niż w przypadku innych produktów. Są to niskokaloryczne składniki naszej diety, które równocześnie zawierają ogromną ilość witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Surowe warzywa fantastycznie sprawdzają się jako dopełnienie pełnoziarnistej kanapki lub sałatki, a gotowane rewelacyjnie skomponują się z rybą lub mięsem.
W posiłku jedzonym na kolację nie powinno zabraknąć niewielkiej ilości tłuszczy. Te zdrowe tłuszcze można znaleźć w oleju roślinnym, orzechach lub nasionach.
Ciekawe pomysły na kolację
Sałatki, te składające się z surowych warzyw, z warzyw gotowanych, z dodatkiem grillowanego mięsa, gotowanego jajka czy sera. Kombinacji jest wiele, możemy również eksperymentować i szukać swoich własnych, zdrowych smaków.
Kanapkowa kolacja to może niezbyt wyszukany pomysł, jednak na pewno sprawdzi się idealnie, kiedy mamy bardzo mało czasu na przyrządzanie posiłku.
Jeśli nic nam nie przychodzi do głowy i cierpimy na chroniczny brak czasu, najlepszym wyjściem będzie zamówienie cateringu dietetycznego. Serwis dietly.pl to najciekawszy istniejący sposób na porównanie firm cateringowych (sprawdź catering dietetyczny Gdynia), ofert, cenników oraz zaznajomienie się z opiniami klientów, dlatego warto z niej skorzystać podczas poszukiwań najlepszej oferty dla siebie .