Grzyby są doskonałym dodatkiem do potraw. Nie obejdzie się bez nich bigos, a na ich bazie można przygotować wspaniały sos lub zupę. Na jesień polskie lasy są pełne grzybiarzy. Niestety sezon grzybowy nie jest długi, a my chcielibyśmy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Szczególnie ważne jest, aby grzyby zagościły na stole w okresie świąt Bożego Narodzenia, na przykład jako składnik farszu do uszek. Najpopularniejszą metodą przechowywania grzybów jest ich suszenie. Takie grzyby są bardzo aromatyczne i świetnie sprawdzą się jako dodatek do potraw. Sam proces suszenia, szczególnie gdy grzybów jest dużo, jest dość uciążliwy. Musimy zapewnić grzybom suche, przewiewne miejsce, możemy suszyć je w piekarniku lub specjalnych suszarkach. Jednak w przypadku dużej ilości grzybów może to być bardzo pracochłonne. W jakiej formie można jeszcze przechować grzyby? Można oczywiście zrobić grzybki marynowane w słoikach, jednak sprawdzą się one bardziej jako przystawka, a ich przygotowanie również wymaga sporo pracy. Dobrym sposobem na przechowywanie żywności jest mrożenie. Czy grzyby można mrozić? Oczywiście jest to świetny sposób, umożliwiający przechowanie zebranych jesienią grzybów w całości lub w kawałkach i pozwalający na zachowanie ich wartości odżywczych. A tych jest całkiem sporo, mimo że często mówi się, że nie są one wartościowym pokarmem. Do mrożenia wybieramy grzybki niewielkich rozmiarów, ważne aby były dość twarde i zwarte. Mniejsze okazy można zamrozić w całości, większe warto pokroić na mniejsze kawałki, ponieważ w takiej formie powędrują od razu do garnka. Nie warto bowiem całkowicie rozmrażać grzybów, gdyż mają wtedy nieciekawą konsystencję. Najlepiej lekko rozmrożone lub całkowicie zamrożone wrzucić od razu do garnka, gdzie dość szybko się rozmrożą. Jakie gatunki grzybów można zamrozić? Nadadzą się do tego podgrzybki, prawdziwki, kozaki, maślaki, kanie, kurki i wiele innych gatunków. Niektóre, na przykład prawdziwki, można zamrozić na surowo. Najczęściej zaleca się jednak grzybki podgotować kilka minut i zamrozić po ostudzeniu. Sprawi to, że będą mogły być przechowywane znacznie dłużej. Jak długo zatem można przechowywać grzyby w formie zamrożonej? W temperaturze poniżej 18 stopni Celsjusza mogą być przechowywane aż do następnego sezonu grzybowego. Przed zamrożeniem pamiętajmy, aby grzyby dobrze oczyścić. Niektórzy nie myją grzybów, a jedynie mechanicznie usuwają z nich zabrudzenia. Nie ma jednak przeciwwskazań, aby je przepłukać. Trzeba tylko dopilnować, aby przed zamrożeniem zostały dokładnie osuszone. Można także zamrozić grzyby podsmażone lub zmielone. Polacy uwielbiają grzyby, choć niektórzy mają obawy przed ich zjedzeniem. Pamiętajmy, jeśli nie jesteśmy pewni, czy zebrane przez nas grzyby nadają się do spożycia, zapytajmy specjalisty, lub po prostu nie jedzmy ich. Jeżeli nie jesteśmy fachowcami, zbierajmy popularne gatunki, które jesteśmy w stanie sami rozpoznać. Będą one doskonałym dodatkiem, który podkreśli smak i nada niepowtarzalnego aromatu naszym potrawom.